17. Međunarodna izložba arhitekture Venecijanskog bijenala 2020.-2021.

22.05. – 21.11.2021., Venecija, Artiglierie, Arsenale

Izbornik: Idis Turato 

Idis Turato (1965.) je hrvatski arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te gostujući profesor na Arhitektonskim fakultetima u Beogradu, Ljubljani i Splitu. Dobitnik je svih važnijih hrvatskih i regionalnih arhitektonskih nagrada, a njegovi projekti su čak 11 puta bili nominirani za najvažniju europsku nagradu za arhitekturu – EU Mies van der Rohe Award. Idisu Turatu je ovo treće sudjelovanje na Venecijanskom bijenalu arhitekture, no prvi puta u ulozi povjerenika hrvatskog nastupa. Hrvatsku je predstavljao 2006. kao koautor projekta “In Between” (kustos Vedran Mimica, povjerenik Andrija Rusan i Ministarstvo kulture i medija RH) te 2010. s projektom “Pavillion” u koautorstvu s 15 hrvatskih arhitektica i arhitekata (povjerenik Leo Modrčin i Ministarstvo kulture i medija RH).

Projekt: „Togetherness / Togetherless“

Paviljon Togetherness / Togetherless je prostorna kompozicija koja ispituje kako se bazičnim arhitektonskim elementima može stvoriti trenutna zajednica. Naziv paviljona nastaje kao novotvorenica na engleskom jeziku, istovremeno označavajući potrebu za bliskošću i suživotom individualaca, ali i nemogućnost potpunog postizanja istoga. Povijest, reference i kontekst upisani u koncept paviljona svoje ishodište povlače iz iskustva grada Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020. godine te višegodišnjih istraživačkih i izložbenih aktivnosti u sklopu programskih pravaca projekta. Pojavnost paviljona definiraju tri osnovna elementa: pod, stup i krov, materijalizirani korištenjem resursa iz industrije i industrijskog nasljeđa grada Rijeke te green-screen pozadina koja paviljon artikulira kao slučajnu pozornicu i filmski set za stvaranje novih narativa.
Autorski tim paviljona i projekta „Togetherness / Togetherless“ čini multidisciplinarni spoj međusobno isprepletenih i zavisnih struka, a čine ga arhitektica Ida Križaj Leko, povjesničarka umjetnosti Morana Matković, arhitekt i fotograf Ivan Dorotić, sociolog Davor Mišković, dizajneri Maša Poljanec i Leo Kirinčić, arhitektica Jana Horvat te kulturolog Renato Stanković.

Autori su pozvani na sudjelovanje i oformljeni u autorski tim na inicijativu povjerenika Idisa Turata, kao logična posljedica niza ranijih suradnji na programskim pravcima „Slatko i Slano“ te „Dopolavoro“ projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Referirajući se na sam raspis 17. Venecijanskog bijenala – međunarodne izložbe arhitekture na temu „How will we live together“ te poziv kustosa ovogodišnjeg Bijenala Hashima Sarkisa da se u timove konceptualizacije i izvedbi paviljona uključi širi spektar suradnika, uz multidisciplinarni autorski tim posebno je značajan doprinos specijaliziranih lokalnih obrtnika, majstora i stručnjaka te radnika brodogradilišta, koji su svojim manualnim radom, iskustvima i vještinama dodatno naglasili lokalni kontekst samog paviljona.

https://togetherness-togetherless.com
https://www.instagram.com/togethernesstogetherless/

Fotografije:
©Togetherness_Togetherless – Croazia – Biennale Architettura 2021 – photo Hrvoje Franjic
©Togetherness_Togetherless – Croazia – Biennale Architettura 2021 – photo Bosnic + Dorotic