16. Međunarodna izložba arhitekture Venecijanskog bijenala 2018.

26. 05. –  25. 11. 2018., Venecija, Artiglierie, Arsenale

Autori: Alisa Andrašek, Vlatka Horvat, Maja Kuzmanović i Bruno Juričić

Projekt: Izložba “Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti”

Projekt „Oblak- Pergola / Arhitektura gostoljubivosti“ temelji se na kreativnoj sinergiji četvero autora: arhitekata Alise Andrašek i Brune Juričića, vizualne umjetnice Vlatke Horvat te intermedijalne umjetnice Maje Kuzmanović.

Izložba je osmišljena kroz interakciju triju intervencija: Crtež oblaka (Cloud drawing) Alise Andrašek i Bruna Juričića, Umiriti oči (To Still the Eye) Vlatke Horvat i Efemeran vrt (Ephemeral garden) Maje Kuzmanović. U skladu s temom Freespace koju su kao dominantni koncept odredile umjetničke direktorice Bijenala, projekt se fokusira na iskustvo bivanja pod pergolom koja omogućuje igru s okolišem, mobilizirajući ekološke, prirodne elemente i otvarajući prostor za poetiku življenja. Pergola je satkana od inovativnih, računalno generiranih modula i nalikuje trodimenzionalnoj čipki.

Izbornik: Bruno Juričić

Bruno Juričić 
je arhitekt i kustos u područjima arhitekture, umjetnosti i tehnologije. Diplomirao je na Sveučilišnom institutu za arhitekturu u Veneciji te studirao kao gost student na TU Berlin. Godine 2007. magistrirao je Urbane strategije na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti Beču pod mentorskim vodstvom Wolfa Prixa, Grega Lynna i Zahe Hadid. Bio je doktorski kandidat na Odjelu za arhitekturu Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu. Njegovo istraživanje pod naslovom „Arhitektura bez granica: je li sve bilo arhitektura?“ bavi se pitanjima odnosa između umjetnosti i arhitekture. Od 2010. predavao je na seminarima arhitekture i dizajna na Getty Research Institute u Los Angelesu. Godine 2011. kao predsjedatelj instituta MLAUS zajedno s Alisom Andrašek (Biothing) pokrenuo je niz međunarodnih ljetnih simpozija naslovljenih „Proto/e/co/logics.“. Cilj simpozija bio je potaknuti spekulativna usmjerenja u arhitekturi i udaljiti se od reduktivnih pristupa ekologiji. Sudionici simpozija među ostalima su bili Jeffrey Kipnis, Michael Meredith, Yoshiharu Tsukamoto, Sanford Kwinter, Sylvia Lavin, Patrik Schumacher, Adrian Lahoud, i Tom Kovach.

Juričićevi su projekti predstavljeni na Piaggio Foundation u Pisi, u Muzeju moderne umjetnosti u Ljubljani, na Bijenalu u Miamiju, Far Eastern Memorial Foundation u Taipeiu, u Institutu za primijenjenu informacijsku tehnologiju u Beču, na Međunarodnoj konferenciji generativne umjetnosti Politehničkog sveučilišta u Milanu i na izložbi Utopia Station na 50. Venecijanskom bijenalu.