13. Međunarodna izložba arhitekture Venecijanskog bijenala 2012.

29. 08. – 25. 11. 2012., Venecija, Artiglierie, Arsenale

Povjerenik: Tomislav Pavelić

Tomislav Pavelić rođen 1964. u Zagrebu, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu 1990. godine, otkad se kontinuirano bavi arhitekturom, kritikom, esejistikom i vizualnom umjetnošću. Do 2007. u arhitektonskom uredu Studio BF, radi brojne realizacije s B. Fiolićem i Z. Boševskim. Godine 2007. otvara samostalan arhitektonski ured. Suradnik je ČIP-a, Orisa i Trećeg programa Hrvatskog radija, gdje je od 2002. do 2006. pokrenuo i uređivao emisije Život prostora s područja teorije i fenomenologije arhitekture. Od 2007. do 2009. bio je honorarni predavač u Kabinetu za stambenu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Dobitnik je Nagrade Drago Galić za ostvarenje s područja stambene arhitekture Udruženja hrvatskih arhitekata za 2009. godinu za obiteljsku kuću u Rudešu u Zagrebu. Ostvario je niz samostalnih izložbi i performansa. Godine 2015. objavio je knjigu arhitektonskih eseja „O busenu trave pod stopalom“ u izdanju UPI-2m, za koju iste godine dobiva Nagradu Neven Šegvić.
Autorski tim: Pulska grupa (Tomislav Pavelić, Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Boris Cvjetanović i Siniša Labrović)

Projekt: Izložba „Neposredna demokracija zahtijeva neposredan prostor“

Audiovizualni postav hrvatskog paviljona ukazuje na probleme urbanog prostora u Hrvatskoj, nezadovoljstvo građana takvim stanjem, njihov otpor kapitalizmu i sve češće pozive na neposrednu demokraciju koja, smatraju autori izložbe, zahtijeva „neposredan prostor“. Pulska grupa neformalna je skupina aktivista istomišljenika koju, uz izbornika Tomislava Pavelića, čine redatelj Igor Bezinović, montažerka Hrvoslava Brkušić, fotograf Boris Cvjetanović i konceptualni umjetnik Siniša Labrović.
Hrvatski paviljon ovogodišnjeg Bijenala osmislili su videosnimkama, fotografijama i projekcijama performansa, ukazujući na aktualne urbanističke probleme uz otvoreno pitanje „tko i zašto kreira ovakav neželjeni životni prostor hrvatskim građanima“.

Posljedice loših urbanističkih rješenja u Hrvatskoj prikazane su videozapisima stvarnih događaja s poprišta konflikta, zahtjevima mreže inicijativa te razgovorima s nezadovoljnim građanima.
Videoinstalacije autora Igora Bezinovića i Hrvoslave Brkušić prikazuju aktualne sukobe u gradovima tako da pulsirajuća slika i ritam protesta ispunjavaju paviljon s pozivom posjetitelju da uđe u prostor među projekcijske površine, dok je kontekst dodatno opisan projekcijom performansa Siniše Labrovića na samim lokacijama sukoba, fotografijama Borisa Cvjetanovića i videoradovima Pulske grupe.

Traženjem zajedničkog nazivnika društva i arhitekture te nastojanjem da se arhitektonskoj djelatnosti vrati izgubljeni društveni kredibilitet Pulska je grupa odgovorila na temu ovogodišnjeg Bijenala „Zajedničko tlo“ (Common ground) glavnog izbornika Bijenala u Veneciji, britanskog arhitekta Davida Chipperfielda.