18. Međunarodna izložba arhitekture Venecijanskog bijenala 2023.

20. 5. – 26. 11. 2023., Venecija, Arsenale


Hrvatski paviljon Same as it Ever Was
Povjerenici: Mia Roth i Tonči Čerina

Hrvatski paviljon „Same as it Ever Was“ oda je ambijentima suživota divljeg i domaćeg, prirodnog i proizvedenog, živog i neživog. Ishodište projekta je močvarno područje Lonjskog polja gdje kulturni krajolik nastaje stoljetnom simbiozom prirode koja je u stalnoj mijeni i zajednica koje mu se prilagođavaju. Ovaj je kontekst pozadina diskurzivnog programa hrvatskog paviljona, kao kontinuirani laboratorij u stvarnom vremenu, usmjeren na istraživanje budućnosti arhitektonske prakse i obrazovanja. 

Hrvatski paviljon u Arsenalu je prostorna instalacija koja pripada bestijariju vidikovaca u močvarnom području Lonjskog polja. Instalacija uključuje fizičke i virtualne segmente izravno vezane uz fenomene polja, odnosno njihovu interpretaciju koja postaje sredstvo za razumijevanje povezanosti prirode i kulture. Parafraziranjem poznatog, izgrađena infrastruktura komunicira elementarnim prepoznavanjem onoga što je prisutno u subliminalnom, u kolektivnom sjećanju. 

Diskurzivni format hrvatskog paviljona uključuje niz lokacija (Venecija, Ljubljana, Split, Motovun, Milano te Lonjsko polje) na kojima će se, kroz popratne aktivnosti te u suradnji s obrazovnim institucijama, tijekom trajanja Venecijanskog bijenala održavati radionice. Rezultati ovog programa, uz pripadajuće tekstove pozvanih gostiju koji će opširnije istražiti navedene teme, bit će objavljeni na web stranici paviljona te u knjizi čija je promocija, kao retroaktivan zapis rasprava, radionica i promišljanja, planirana na samom zatvaranju Bijenala. Radionice testiraju buduće teme i aktivnosti u obrazovanju arhitekata, dizajnera i stručnjaka srodnih disciplina. Odgovarajući na temu The Laboratory of the Future koju je postavila kustosica ovogodišnjeg Bijenala  Lesley Lokko, diskurzivni i obrazovni program predstavlja kontinuirani interdisciplinarni proces usmjeren prema promjeni pristupa djelovanju u prostoru, fokusirajući se na alternativne budućnosti. Program je započeo na samom otvorenju paviljona 19. svibnja 2023. okruglimstolom na temu izazova, budućnosti i transformativnog potencijala dizajnerskog i arhitektonskog obrazovanja na kojem su sudjelovali Martin Avila (Konstfack, Stockholm), Harriet Harriss (Pratt Instiitute, New York) te James Auger (Crap Futures, ENS Paris-Saclay), uz moderiranje Ivice Mitrović (Umjetnička akademija, Split), kustosa diskurzivnog programa.
Autorski tim: Mia Roth i Tonči Čerina surađuju od 1999. godine i za svoj su rad osvojili brojne domaće i međunarodne nagrade. Isprepliću praksu s pedagogijom i istraživanjem, posebno  fokusirajući se na prostorne izraze javnog interesa. Luka Fatović član je ureda Roth&Čerina od 2019. godine i suradnik na nizu nagrađivanih projekata. Vedran Kasap i Ozana Ursić od 2012. godine rade zajedno kao Clinica Studio, vodeći ured za prostorno oblikovanje, muzejske izložbe i dizajn interakcija. Niko Mihaljević vizualni je umjetnik, grafički dizajner i predavač. Mia, Tonči, Vedran, Ozana i Niko dio su tima koji je projektirao infrastrukturu za posjetitelje Lonjskog polja. Ivica Mitrović od 2001. godine istražuje i bavi se obrazovanjem u području kritičkog i spekulativnog dizajna. Tim isprepliće svoje interese i preokupacije u hrvatskom paviljonu, spajajući instalaciju sa širokim diskurzivnim formatom o mogućim budućnostima.


Službene stranice projekta Same as it Ever Was:
Web: sameasiteverwas.hr
Facebook: facebook.com/CroatianPavilionVenice
Instagram: instagram.com/croatian_pavilion_2023/

Autorski tim: Mia Roth, Tonči Čerina, Luka Fatović, Vedran Kasap, Ozana Ursić, Niko Mihaljević, Ivica Mitrović

Organizacija: Udruženje hrvatskih arhitekata – UHA, predsjednik UHA-e Roman Šilje

Producentica: Morana Matković

Partneri i sponzori: Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatska pošta d.d., MARKOJA d.o.o., HÖRMANN HRVATSKA d.o.o., JANAF d.d., Hrvatske autoceste d.o.o., Zagrebačka banka d.d., Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, ZUMTOBEL Hrvatska.  

Fotografije: Bosnić+Dorotić