60. međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanskog bijenala 2024. / Vlatka Horvat

20. travnja – 24. studenog 2024.


Umjetnica: Vlatka Horvat

Vlatka Horvat je umjetnica koja u svom radu koristi različite medije i forme izražavanja – od skulpture, instalacije, crteža, kolaža i fotografije do performansa, videa, pisanja i izdavaštva. Njezini projekti se često bave rekonfiguriranjem prostora i društvenih odnosa koji u njemu djeluju te obrađuju odnose između tijela, predmeta, materijala, arhitekture i pejzaža. Izlagala je u brojnim muzejskim i galerijskim institucijama, među kojima se ističu Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, PEER (London), Kunsthalle Wien (Beč), Hessel Museum – Bard Center for Curatorial Studies (Annandale-on-Hudson, NY) i MoMA PS1 (New York).
Njezini su radovi bili izloženi u sklopu postava Hrvatskog paviljona na Venecijanskom bijenalu – 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture 2018. te na Aichi trijenalu u Nagoyi i na 11. Istanbulskom bijenalu. Uz izložbe, njezini performansi bili su producirani i realizirani u brojnim izvedbenim institucijama i festivalima, kao što su HAU Hebbel am Ufer (Berlin), LIFT – London International Festival of Theatre, PACT Zollverein (Essen), Kaaitheater (Brussels), Fondation Cartier (Paris) i mnogi drugi. Rođena u Hrvatskoj, kao srednjoškolka otišla je u SAD i tamo provela dvadeset godina. Trenutno živi u Londonu.

www.vlatkahorvat.com
 
Projekt: Priručnim sredstvima

Odgovarajući na temu Venecijanskog bijenala – 60. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti Stranieri Ovunque – Stranci posvuda kustosa Adriana Pedrose, projekt umjetnice Vlatke Horvat i kustosice Antonije Majača osmišljen za Hrvatski paviljon, razvija se kao dinamična akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnica i umjetnika koji žive „kao stranci“.

U središtu projekta je izložba u prostoru Hrvatskog paviljona koja nastaje kroz procese razmjene radova između Vlatke Horvat, umjetnice rođene u Hrvatskoj koja živi u Velikoj Britaniji te umjetnica i umjetnika koji i sami žive u dijaspori. Razmjena će se odvijati između Venecije i drugih lokacija improviziranim sredstvima – radove će u svojim džepovima, torbama ili koferima transportirati prijatelji i poznanici koji već putuju u grad za vlastite potrebe, a koji će pri tom postati neformalni kuriri projekta.

Sam naziv projekta, Priručnim sredstvima, u fokus stavlja upravo te improvizirane transportne sustave kojima pojedinci aktiviraju neformalne mreže prijatelja, poznanika, pa čak i stranaca, za dostavu pisama, paketa, dokumenata, novca i drugih materijalnih dobara članovima obitelji i drugima koji žive u udaljenim gradovima ili zemljama. Iako se takve prakse rađaju iz društvene raspršenosti, migracija i raseljavanja, mreže koje one potiču temelje se na načelima solidarnosti, zajedničke borbe, uzajamne podrške i prijateljstva, čimbenicima koje projekt ističe kao preduvjete za suživot s drugima i kao nezamjenjive alate onih koji žive u „stranim zemljama”.Istovremeno, projekt Priručnim sredstvima ukazuje na širok raspon drugih tema kao što su alternativna logistika, spontana proizvodnja društvenih odnosa, neformalna i darovna ekonomija te ideja povjerenja. Na suptilnijoj, ali ključnoj infrastrukturnoj razini, projekt polazi od prepoznavanja izvanrednog stanja kada je riječ o klimatskoj krizi i značajnom ekološkom otisku institucionaliziranih načina proizvodnje, prijevoza i prezentacije suvremene umjetnosti. Improvizirani sustav dostave umjetničkih radova u Veneciju i iz Venecije zaobilazi formalni transportni sustav, a izložbena arhitektura uključuje reciklirane materijale.
Smješten u intimnom prostoru Fàbrica 33 u venecijanskoj četvrti Cannaregio – Fondamente Nove, Hrvatski paviljon predstavlja dinamičnu igru trodimenzionalnih struktura, slika i crteža. Paviljon će istovremeno služiti i kao privremeni atelje umjetnice Vlatke Horvat tijekom čitavog bijenala.
 
Kustosica: Antonia Majača

Antonia Majača je povjesničarka umjetnosti, kustosica i spisateljica koja živi između Venecije i Berlina, a u svom radu objedinjuje povijest umjetnosti, kritičku teoriju i intelektualnu povijest.
Bila je jedna od kustosica izložbe Parapolitics – Cultural Freedom and the Cold War u HKW – Haus der Kulturen der Welt u Berlinu 2017. godine. Autorica je projekta Feminist Takes. Od 2019. do 2021. godine bila je glavna istraživačica na istraživačkom projektu The Incomputable na Institutu za suvremenu umjetnost Tehnološkog sveučilišta u Grazu. Urednica je publikacije Incomputable Earth: Digital Technologies and the Anthropocene (Bloomsbury, 2024.).
 
Naručitelj projekta za Hrvatski paviljon na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a projekt provodi Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana. Projekt je realiziran uz potporu Zaklade Luma, a podržan je i putem istraživačke rezidencije u Centrali. Dodatnu podršku pružaju Epson, Prostoria, Vinarija Medea, GAEP gallery, Unstable Object, Kerschoffset i Igepa Plana.

Web-stranica: https://www.croatianpavilion2024.com/
Instagram: @croatianpavilion2024/
Facebook: @CroatianPavilionVenice

(Foto: Hrvoje Franjić / MKM)